Good parties only

19-02-2016 23:42

Good parties only

Dat gevoel dat constant in je achterhoofd opspeelt. Om mensen tevreden te houden, te vriend te houden, om mensen te pleasen. Vaak gaat dat automatisch. Soms voelen we ons goed over het resultaat. Af en toe balen we dat we iets niet hebben gedaan of juist een keer te vaak wél hebben toegezegd. We pleasen omdat we behoefte hebben aan goedkeuring, goede relaties en een tevreden omgeving. De vraag is; doen we dit ook voor onszelf, of puur en alleen voor onze omgeving?

Help je die ene vriend een dagje in huis omdat je hem graag gelukkig ziet? Bied jij je moeder aan een dag mee te gaan woon winkelen omdat je weet dat ze alleen geen knopen door kan hakken? Of help je die oude vrouw in de Jumbo met inpakken omdat je zo weer je goede daad van de dag verricht? Dit zijn gezonde vormen van pleasen en daar is niks mis mee. Je doet het voor anderen maar daarnaast voelt het ook goed voor jezelf en ben je er zelf ook tevreden mee.

Of ben jij iemand die naar het feestje van die ene kennis gaat, omdat het wel zo beleefd is om daar je gezicht even te laten zien? En blijf je maar appen met die ene jongen omdat je het zielig vindt om hem af te kappen? Ruim je toch maar de tafel uit jezelf op als je broers en zussen het niet doen omdat je het anders zo vervelend vindt voor je ouders? Time for change. Doordat je constant anderen boven jezelf zet, verlaagt je eigenwaarde. Bovendien word je zelf ook helemaal niet vrolijk van deze vorm van pleasen. Je probeert dingen op deze manier op te lossen but let that go; vaak zijn er ook nog genoeg andere manieren om dit aan te pakken, zonder dat jij zo hoeft te blijven pleasen. Misschien is die ene kennis ook al tevreden met een kaartje, heeft die jongen nog tien andere side chicks en kunnen je ouders die vervelende broertjes en zusjes een keer aanpakken.

Laten we als maatschappij wat minder druk uitoefenen op onszelf en op elkaar. We moeten onszelf wat meer gunnen, en tegelijkertijd wat meer los laten. Pleasen is lief, maar heeft (gelukkig!) ook grenzen. Doe wat je leuk vindt, doe dingen voor anderen en laat dat wat je minder belangrijk vindt schieten. Geniet van al die leuke feestjes, maar sla de verplichte voortaan gewoon lekker over!